» Harmonie

Harmonie

 

Op zaterdag 10 november zijn we met de harmonie terug in de tijd geweest.

De harmonie speelde muziek die u meenam naar de jaren 1914-1918, maar ook muziek die later bij de herdenkingen is gaan passen. Centraal stond het verhaal van de Vlaamse verhalenverteller Chris de Backer en het concert werd gecompleteerd met doedelzakmuziek van de Seaforth Higlanders of Holland, Memorial Pipes and drums.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aan dit concert werkte mee: Chris de Backer,Vlaamse verteller uit de regio Antwerpen.

Chris vertelt, verbaast, verbeeldt… 

met woorden weeft hij verhalen vol humor, fantasie of dodelijke ernst..

Verhalen om mee te lachen of stil van te worden, bij weg te dromen of tot inzichten te komen. 

Vaak vertelt hij voor kinderen op scholen, in bibliotheken of culturele centra.
Ook volwassenen trakteert hij graag op een smakelijk verhaal. Liefst verhalen met een onverwacht einde. 

Chris was winnaar van de vertelwedstrijd “De gouden stoel” en was reeds vier keer laureaat bij de internationale(lees Belgisch-Nederlandse)  wedstrijd “De grijze kanarie”.

Hij organiseert regelmatig vertelmomenten onder naam “Content Verhalen”
Elke maand zijn gerenommeerde Vlaamse en Nederlandse vertellers bij hem te gast.

Verdere medewerking werd verleend door de Seaforth Highlanders of Holland, memorial pipes and drums.

Hoofdzakelijk Canadese regimenten hebben in de april- en meimaand van 1945 bijgedragen aan de bevrijding van Midden-Nederland. Zij waren onderdeel van de 1ste Canadese Divisie, de zgn. “Red Devils”. Eén van de regimenten was The Seaforth Highlanders of Canada uit Vancouver. Onder begeleiding van hun doedelzakband trokken zij vanuit het oosten van het land naar Amsterdam.

Als eerbetoon aan dit regiment werd in 1999 te Voorthuizen The Seaforth Highlanders of Holland, Memorial Pipes and Drums opgericht. 

Als onderdeel van het Canadese Seaforth Regiment en officieel vertegenwoordiger in Nederland, voert de The Seaforth Highlanders of Holland de tartan McKenzie Seaforth. Naast de kilt vindt ook het dragen van de hertenkop op het hoofddeksel, de capbadge, hier zijn oorsprong in. Echter, het Canadese regiment speelde naast de naamgeving van de band, ook een rol in de doelstelling van de Hollandse doedelzakband.

The Seaforth Highlanders of Holland, Memorial Pipes and Drums is als militair-georiënteerde pipeband sinds mei 2015 in naam, uniform en organisatie een (honorair) onderdeel van het regiment The Seaforth Highlanders of Canada.

Het uniform dat wordt gedragen is de Canadese battledress uit 1945 en het hedendaagse Canadese uniform. De militaire uitstraling, de muzikale presentatie en het historisch besef, resulteert in diverse optredens in Nederland. In Holten, Oosterbeek en Wageningen zijn we dan ook al jaren een graag geziene gast, mede door de goede contacten met de Canadese militaire attaché in Den Haag. Zelfs de Koninklijke Landmacht doet af en toe een beroep op de Seaforth Pipes & Drums.

 


Het Harmonieorkest is sinds de oprichting  ‘het’ orkest van onze vereniging. Op dit moment telt het Harmonieorkest ca 40 enthousiaste leden. “We komen voor de muziek. Die muziek zit in onze genen”. Is de slogan. Maar de sfeer van ons orkest is ook van groot belang. Soms wordt er na de wekelijkse repetitie op maandagavond nog lang nagepraat. Naast de muzikale functie heeft het KAMV in het algemeen en het Harmonieorkest in het bijzonder een belangrijke sociale functie. Veel van onze leden zijn echte verenigingsmensen die niet alleen meewerken aan het juist functioneren van onze organisatie maar ook steeds een vertrouwde schouder zijn waar andere leden kunnen steunen als ze daar behoefte aan hebben.

Dit Harmonieorkest was het orkest waarin de voorvaderen speelden We hebben inmiddels ook een verrassend groot aantal heel jonge leden. Mensen die uit het Studieorkest doorgestroomd zijn of gewoon zin hebben in een hartstikke goed orkest met veel sfeer. De gedaanteverandering bij dit orkest was groot. Het klassiek imago, dat we tegenwoordig oubollig noemen is al lang verlaten. Hier wordt muziek gespeeld en sfeer geproefd.